Een Meso-Voedings-Coach (MVC) adviseert mensen in hun zoektocht naar het unieke voedings-, leef- en beweegpatroon dat hen helpt om weer in balans te komen of te blijven. Ieder mens is anders, denk aan DNA, omstandigheden tijdens geboorte, lichaamsbouw,  groei, (op)voeding, gedachten, gevoelens, etc. We onderzoeken dus welke unieke combinatie van voeding en andere factoren het zelfherstellende vermogen ondersteunt of weer in balans brengt, zodat je vervolgens (weer) zelf zowel fysiek, emotioneel als mentaal in balans kunt blijven.

De MVC werkt op basis van een aantal pijlers: westerse voedingsleer, fysiologie en anatomie, orthomoleculaire voedingsleer, oosterse voedingsleer en de invloed van voeding, in de breedste zin van het woord, op je mentale- en fysieke gesteldheid.

Claudine: “Als MVC kan ik je helpen een voedings- en leefstijlpatroon te vinden dat bij jouw constitutie past en dat je helpt je gezondheid in stand te houden of te verbeteren. Dankzij uitgebreide reguliere – en complementaire medische kennis kan ik je indien nodig ook als mesoloog behandelen of doorverwijzen naar een huisarts of andere discipline bij het vermoeden dat er meer nodig is dan alleen een aanpassing in de voeding”

“Ik wil gezond eten, maar welke voeding past bij mij?”
Tegenwoordig wordt er zoveel gesproken en geschreven over gezond eten en leven dat mensen niet meer weten waar ze moeten beginnen. Ieder mens is uniek, heeft een eigen karakter, eigen bouw en eigen stofwisseling.  Dit wordt ook wel constitutie genoemd. Elke constitutie heeft zijn eigen behoeftes op het gebied van voeding, beweging en leefstijl.

“Laat voeding je medicijn zijn en medicijn je voeding”  (Hippocrates)
Eten volgens je constitutie kan je helpen je gezondheid in balans te brengen of houden en je ondersteunen als je last hebt van bepaalde klachten zoals eczeem, migraine, diarree, obstipatie, gasvorming. Wil je graag iets met je voeding doen bij klachten waarvoor je al onder behandeling bent bij een arts, mesoloog of osteopaat zoals bijvoorbeeld (beginnende) diabetes, hoge bloeddruk en ontstekingsziekten als artritis of heb je bijv. een tarwe- of lactose-intolerantie en weet je niet goed hoe je hier in de praktijk mee moet omgaan? Ik kan je hierover adviseren en je begeleiden.

Voedingsleer
Voeding is hot: iedereen is bezig met “gezond” eten. Daar is natuurlijk niets mis mee. Sterker nog, als we allemaal gezond zouden eten, voorkomt dat een hoop problemen. In de loop der jaren hebben we al heel wat gezondheidsdiëten voorbij zien komen: van Dokter Frank, Southbeach en het ketodiëet tot het paleodiëet. En nu is het mediterrane dieet weer populair, omdat we er gezonder van zouden worden.

Maar zo makkelijk is het allemaal niet, want wat gezond is voor de één kan ongezond zijn voor de ander. Je vindt deze populaire diëten dan wel makkelijk op internet, maar ze houden geen rekening met jouw unieke eigenschappen en zouden zelfs averechts kunnen werken.

Je kunt je wel voorstellen dat het niet voor iedereen goed is om groenten te eten uit de familie van de nachtschades (paprika, tomaat, aubergine en aardappel). En niet iedereen is gebaat bij crackers, muesli en het nuttigen van veel noten. Een warm ontbijt of een warme lunch is misschien wel beter voor je. Naast een aantal standaard voedingsadviezen (zo veel mogelijk kwalitatief hoogwaardig voedsel, de tijd nemen voor een maaltijd, enz.) Ik kan je helpen met een advies dat specifiek bij jouw constitutie past.

Fysiologie
Fysiologie betekent de manier waarop je lichaam werkt. Op elk moment van de dag zijn er honderden processen in je lichaam bezig waardoor je kan leven, bewegen en nadenken. Als je in balans bent, werken deze processen goed en zit je goed in je vel. Maar als er iets mis gaat, veroorzaakt dat een disbalans.

Stel je hebt beginnende problemen met je bloedsuiker of de dokter heeft je verteld dat je diabetes hebt. Je wilt zelf graag iets met je voeding doen. Maar wat is nu precies die glycaemische index en hoe werkt het? En welke voeding is gezond voor jou en hoe kan je je bloedsuiker reguleren? Of je hebt last van een ontstekingsziekte zoals reuma of artritis en je wilt graag weten wat je naast de medicijnen van de dokter zelf met voeding kan doen. Sommige voeding werkt ontstekings­bevorderend en andere producten kunnen juist helpen om de ontstekingen te kalmeren. Of de arts of therapeut heeft je verteld dat je een glutenintolerantie hebt of je vermoedt dat je die hebt, maar weet je niet hoe je hiermee in de praktijk moet omgaan. Wat mag je nu wel eten en wat juist niet? En wat kan je nu nog voor ontbijt eten?

Claudine: “Dit zijn zomaar enkele voorbeelden waarvoor je voeding als een medicijn kan inzetten en waarbij ik je advies kan geven”

Orthomoleculaire voeding
Bij orthomoleculair denk je al snel aan supplementen, potjes met multivitaminen en extra vitamine C. Maar orthomoleculaire voeding is veel meer dan dat. Ortho komt uit het Grieks en betekent ‘juist’ of ‘gezond’. Moleculair heeft te maken met de moleculen in onze cellen.

Ons lichaam en onze cellen hebben de juiste voedingstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Maar wat zijn nu eigenlijk juiste voedingsstoffen en krijgen we die wel genoeg binnen met onze voeding?

Veel mensen eten te eenzijdig of te weinig groenten, ze gebruiken de verkeerde vetten en te veel suikers. In combinatie met stress, te weinig beweging en vrije radicalen (luchtvervuiling, roken, alcohol) kan je last krijgen van tekorten aan voedingsstoffen. Die tekorten moet je aanvullen, maar dan moet je wel weten welke voedingsmiddelen je daarvoor nodig hebt.

Claudine: “Ik kan je helpen bij vragen zoals: eet ik wel genoeg groente en welke groenten zijn nou eigenlijk goed voor mij? En hoe zit het met mijn onverzadigde en verzadigde vetten? Zou ik meer omega-3 vetten moeten toevoegen aan mijn voeding? Kortom, met alle vragen over hoe je gezond kan eten, welke vitamines en mineralen goed voor jou zijn en hoe je die het beste in je dagelijkse voeding kan krijgen. Een goede basis voorkomt klachten en houdt je gezond”

Mentaal
Onze darmen beïnvloeden ons mentale welzijn. Als onze darmen optimaal werken voelen we ons  beter en helderder. Voor een goede darmfunctie heb je een gezonde darmflora nodig, je microbioom. Je darmflora bestaat uit zo’n 400.000 miljard bacteriën die voor een belangrijk deel bepalen hoe we ons voelen, hoe we onszelf beschermen tegen ziekten en zelfs onze gedachten. Je darmflora gedijt op de juiste voeding, beweging en het vermijden van stress. Eigenlijk zijn ze perfect afgestemd op onze constitutie en dus individueel.

Je voeding heeft ook invloed op het soort hormonen dat in je buik wordt vrijgegeven, zowel hormonen waar je je blij door voelt, als stresshormonen. In je buik huist een “tweede brein”: miljoenen zenuwcellen produceren daar boodschappers en sturen signalen naar de hersenen over wat er allemaal in het lichaam gebeurt. Je kent de uitdrukkingen wel: misselijk van spanning, vlinders in je buik, wat op je maag hebben, je gal spuwen, wat zegt je buikgevoel?

Als je alvleesklier niet in balans is, kun je bijv. problemen krijgen met je suikerhuishouding. Hierdoor kun je je moe en futloos voelen en last krijgen van een middagdip. Als je lever niet in balans is, kan dit de hormoonhuishouding beïnvloeden. Dit heeft weer een wisselwerking op je humeur, stemming en emoties.

Mesologie van Monsjou is onderdeel van Free Spirits Feel Good

Developed by MB Media Consulting